2011. július 25., hétfő

Sárkány vásárlás? Sárkány varrás?

A héten szabadságon vagyok és elhatároztam, hogy utána nézek milyen lehetőségek vannak ha szeretnék egy komolyabb sárkányt. Ahogy egyre jobban beleásom magam a témába (értsd: guglizom a sárkányos oldalakat :)), úgy érzem, nekem nagy szükségem van egy komolyabb sárkányra. :) Bár van bennem némi egészséges kétely, hisz még az egyzsinórosat sem sikerült igazán magasba emelnem. :) Mindenesetre érzem, hogy szeretnék komolyabban foglalkozni ezzel a hobbival, szeretnék egy olyan sárkányt, amit lehet irányítani.

Gondoltam nézzünk egy nem túl borsos árú modellt és majd később ha bejön a dolog, akkor beinvesztálok egy komolyabb darabba. A Decathlon modelljei pont jónak tűnnek 5-10 ezer Ft-os árkategóriájukkal, de a 3S Sárkányeresztő Baráti Társaság fórumának véleményeiből az derült ki számomra, hogy kezdésnek jók, de ha megtanultuk az alapokat, trükközésre csak a csövek kicserélése után és akkor is korlátozottan alkalmasak. Nehezebb velük a tanulási folyamat, nehezebben mennek a trükkök egy komolyabb darabhoz képest. A csőcserével viszont a sárkány ára rögtön megugrik. Ráadásul a fórum vélemények még a régebbi, nem click-es Decathlon sárkányokra vonatkoztak, azóta a fórumon említett modelleket nem is igen lehet már kapni. Magamban úgy foglaltam össze mindezt, hogy a Decathlon sárkányok kezdőknek, a sárkányozással ismerkedőknek ajánlatosak, további fejlődésre korlátozottan alkalmasak.

A sárkányos kollégák ráadásul mindenkit megpróbálnak meggyőzni, hogy ne egy olcsó sárkányt vegyünk, ami nem elég jól repül, nehezen irányíthatóan repül, mert a kezdeti sikertelenségek hatására elmegy a kedvünk. Azt gondoljuk mi vagyunk ügyetlenek, miközben egy jobb sárkánnyal könnyebb dolgunk lenne, jobban menne a trükktanulás. Egybehangzó véleményük, hogy ha anyagi lehetőségeink engedik, nem kell végigjárni a szamárlétrát, nem kell az olcsó sárkánytól lépésenként eljutni a komolyabb darabig, mert így az egyes sárkányok árát összeadva rosszabbul járunk (az olcsó lesz a drága). Ezeket a nézeteket teljesen magaménak tudom tenni. A "Trükksárkány iránytű" c. hiánypótló anyaguk mindezt átfogóbban elemzi, konkrét sárkányokat is ajánl.

Ez az anyag viszont a kétzsinóros trükksárkányokról ír, azonban léteznek négyzsinóros sárkányok is. A 3S oldalán inkább kétzsinóros anyagokat találtam, míg a sarkany.info -n négyzsinórosakat. A videók alapján más reptetési lehetőségek vannak és az irányításuk is más. A négyzsinórosak más árkategóriát képviselnek, így akármennyire is tetszik, úgy vélem, hogy egyelőre ennyit nem tudok áldozni erre a számomra még ismeretlen hobbira. Nem tudom még mennyi kitartásom lesz hozzá, ráadásul félnék, hogy kezdőként tönkreteszem a drága darabot.

Miközben nézelődök, látom, hogy az ügyesebbek a neten található tervrajzok alapján saját maguk varrják meg a sárkányukat. Ahogy olvasgatom, egy kétzsinóros anyagára így is 30-38 ezer Ft körül van, a népszerű négyzsinóros Revolution viszont 15-20 körül kijön. Mindehhez kell varrógép, kellő kézügyesség és szabadidő. Mivel még nem láttam közelről sárkányt :), így kétségeim vannak, hogy mennyire tudnék sárkányt építeni, ha nagyjából össze is hozom, mennyire lesz jól reptethető. Persze el lehet menni találkozókra, másokét megnézni, de ugye a türelmetlenség nagy úr. :)

Ahogy tovább olvasgatok, kiderül, hogy apró részletekben rejlik minden. A sárkányhoz felhasznált anyagok minőségétől, súlyától, kantározástól, a sárkány kialakításától nagyban függnek a reptetési tulajdonságok. A drágább modellek sok év tervezői, fejlesztői munka eredményei. Pont ezt a tapasztalatot, minőséget kell megfizetni. A tapasztalat hiányán túl varrógépem sincsen, úgyhogy a saját sárkány varrást következő lépésnek tudom elképzelni magam számára. Azért izgatja a fantáziám egy saját építésű Vortex sárkány. Szép darab és látom aki ügyes, szépen tud vele trükközni!

Nézelődök, nézelődök és úgy vélem, hogy egy kétzsinóros deltasárkány lesz a legalkalmasabb számomra a kezdéshez. Ajánlják, hogy ki lehet fogni jó állapotú használt sárkányokat is, de mivel nincs tapasztalatom mit kell nézni, mitől függ, hogy jó-e egy használt sárkány, ebbe sem vágnék bele. Ráadásul jelenleg nem is igazán látok eladó használt sárkányt. Mindenki elégedett a sajátjával és nem akarja eladni? :)

Lássuk akkor hol tudnék hozzájutni. Nézem a kezdő darabokat 10 ezer Ft alatt. Kevés véleményt találok róluk, a youtube videókon alap manővereket látok velük. Bár már ezek a lehetőségek is vonzanak, szeretnék ennél többet kihozni leendő sárkányomból, ezért megnézem a komolyabb darabokat 10-20 ezer Ft között.

Azért kíváncsiságból megnézem milyen lehetőségek vannak a 20 ezer Ft feletti tartományban. Ezeket már csak óvatosan, mert ha beleszeretek valamelyikbe, nem tudom visszafogni magam és a végén megveszem. :)

Közben dúl bennem a dilemma. A 3S "Trükksárkány iránytűben" az EOLO Over és Neox sárkányokat ajánlják, amelyek jelenleg csak külföldről beszerezhetők kb 40 ezer Ft-os kategóriában. Többeknek is van, a legjobb ár/érték arányú sárkánynak mondják. Sok ez az ár  nekem. Nem biztos, hogy ennyire komolyan fogok foglalkozni, nem biztos, hogy elég ügyes leszek a trükközéshez.

Az eszem és a szívem vissza-vissza húz a 10-20 ezer Ft árketegóriához, azokat a modelleket kezdem el komolyabban nézegetni, melyikről milyen anyagot találok. Van-e róluk vélemény, milyen videók vannak fenn a youtube-on.

A papirsarkany.hu oldalra is vissza-visszanézek és az EOLO Genesis sárkányt vizsgálom. Nem egy Over vagy Neox, de EOLO. Gondolom a név kötelez. Sajnos ezt jelenleg máshol nem lehet kapni Magyarországon. Talonba teszem, mint lehetőséget.

Jelenleg az Invento-HQ Yukon sárkány a legszimpatikusabb 15 ezer Ft-os árával. A marketing szöveg meggyőző. Pont a hozzám hasonló kezdőknek készítették. Robosztus, strapabíró anyaga van (ki tudja hányszor vágom földhöz :)). A sárkány kialakítása olyan, amely segíti a kezdőket, formájából adódóan lassabb, lomhább, a a trükktanulás is elkezdhető rajta. Kapnék hozzá egy oktató CD romot is. Szimpatikus. Jók ezek a marketing dumák (én is írtam korábban :)), de ki tudja ezeket milyen helyiértéken kell kezelni?! :) Mindösszesen egy magyar sárkányost találtam, aki ír róla. Ő szintén jó kezdő sárkánynak értékeli. Rákeresek a külföldi lapok között is, hátha több véleményt találok. A GWTW kite fórumon is ajánlják, de azt mondják gyorsan ki lehet nőni, ezért jobb választás lehet a szintén erős anyagból készült Invento-HQ Jive II. Ezt már korábban is nézegettem. A "Trükksárkány iránytű" is ajánlja, igaz még az előző verziót. A számomra elfogadható lélektani határt súrolja az ára, ez már 25 ezres kategória. Nyerésre áll a sárkány. :)

Mindez két három nap olvasgatás, információ gyűjtés, dilemmázás nagyvonalú vázlata. Végül a Jive II mellett döntöttem, azon belül is az Infrared változatot választottam és megrendeltem a reflexshop.hu oldalon keresztül.

A saját döntésemben jócskán van érzelmi alap, ill. meggyőzött a marketing szöveg, valamint hátráltatott a lustaság, hogy pl a http://www.papirsarkany.hu/ oldalon vagy külföldi oldalon keresztül rendeljek.

4 megjegyzés:

  1. Jó döntést hoztál.
    Én idén kipróbáltam és 20 féle trükköt tudtam vele csinálni. Kezdésnek jobb, mint egy Genesis.

    VálaszTörlés
  2. köszönöm szépen a látogatást és a véleményed. örülök, hogy ezt mondod. :) a neveddel és a trükközésedet bemutató videókkal már találkoztam, remélem egyszer élőben is megismerkedünk. Szentkirályszabadjára jössz?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szívesen.
    Persze, hogy jövök...

    VálaszTörlés
  4. Így évek elteltével is örömmel olvastam, mint valaki, aki most próbál a sárkányozásba belekezdeni.

    VálaszTörlés