2011. július 26., kedd

Sárkányos oktató anyagok

A gyakorlatias oktatási módszerekben hiszek. Nincs is annál jobb, mintha valaki megtanít valamire, amit ő jól tud. Erre valók a közös sárkányeregetések. Sajnos jelen pillanatban egyéb elfoglaltságok miatt még egyen sem tudtam részt venni, pedig a sarkany.info -s kollégák találkoztak és hívtak az utóbbi időben nem egyszer.

Ha nincsenek a közelben tapasztalt sárkányosok, jól jöhetnek az online oktató anyagok vagy a sárkányos könyvek, DVD-k. 

Kétzsinóros delta sárkányosok számára két angol nyelvű oktató DVD-ről tudok. (Továbbá egyes sárkányok mellé is csomagolnak oktató anyagokat, mint például az Invento-HQ Yukon, de ezzel nem találkoztam.) Még csak most ismerkedem ezzel a két DVD-vel, de az első benyomásaimat, véleményem megosztanám. Hozzátéve, hogy amint a blog is mutatja egy null kilóméteres sárkányos véleménye mindez! :)

Prism - Freestyle Pilot

A Prism sárkánygyártó által készített DVD. Mark Reed sárkány tervező és freestyle pilótától tanulhatjuk meg lassított felvételeken az alapokat és a trükköket. Azon kevés oktató anyagok egyike, ahol osztott képernyőn egyszerre látjuk a pilótát és a sárkányt, így látható, hogy mely mozdulatra mi történik. A videó a helyszín és a képanyag miatt a nem elvakult sárkányosoknak is élvezetes szórakozást nyújthat. Kezdő és haladó pilótáknak egyaránt ajánlják. A mintegy 50 perces oktató anyaghoz 25$-os áron lehet hozzájutni.

A DVD tartalma * Ízelítő a DVD-ből

Dodd Gross - Flight School

Dodd Gross vezető sárkány oktató anyaga szintén az alapoktól kezdi az oktatást és lépésről lépésre megtanítja a komolyabb trükköket is. Véleményem szerint a teljesen kezdő sárkányosok számára szemléletesebbnek tűnik a képi anyag, így az angolul kevésbé tudók könnyebben megérthetik. Az oktatóról tudni lehet, hogy 1994 óta sárkányozik és számos tréning van a háta mögött, jópár embert megtanított sárkányozni és jelenleg is tart szemináriumokat. A DVD-re 3 és fél órányi anyagot zsúfoltak, aminek egy része az elhangzottak ismétlése, súlykolása. Szintén 25$-ért lehet külföldi webshopból megvásárolni, de ha információim nem tévesek, magyarországi forgalomban is kapható! A DVD tartalma * Ízelítő a DVD-ből

Mindkettő DVD nagyon hasznos ha valaki most ismerkedik a sárkányozással. Ha valamelyik érdekel, írj és kölcsönadom.

Nézzük a rendelkezésre álló könyveket.

Szintén kétzsinóros delta sárkányosoknak készült a sárkányreptetés alapjait bemutató angol nyelvű, letölthető pdf. Számos fotóval illusztrált, igazi kezdőknek szóló tananyag. És mindez ingyen! :) Viszont ez tényleg csak az alapokkal foglalkozik: hogyan szálljunk fel és le, alap manőverek. A paplan sárkányosoknak is létezik egy hasonló angol nyelvű, letölthető pdf. Ahol ezeket az anyagokat találtam, ott szintén ingyenesen letölhető számos más leírás: hogyan eregessünk egy zsinóros sárkányt, hogyan horgásszunk sárkánnyal, hogyan készítsünk légifelvételeket sárkány segítségével, hogyan készítsünk sárkányt házilag.

Papír könyv formájában az Amazon oldalán találtam Alison Fujino 1989-es 'The stunt kite book c. könyvét. Ez nem egy mai darab, de antikvár darabok bőven vannak a neten.

Érdemes lehet megnézni ezeket a linkeket is, mert több sárkányos könyv létezik, mint gondolnánk. List of books about kites (Wikipedia) * Kite books 

Ha ismersz további oktató anyagokat, könyveket, oszd meg velem légyszíves!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése