2011. július 6., szerda

Egy kezdő kérdései - kantározás, eresztő zsinór

Az első napokban fogalmam sem volt, hogy a kapott leírás alapján mit és hova kell kötnöm. Mint utóbb megtudtam, a leírás csak a zsinór felhelyezését mutatja egy előre elkészített csomóra.

Akkor még nem ismertem olyan "sárkányos szakszavakat", mint "kantározás", "eresztő zsinór", azt sem tudtam, hogy egy hagyományos Eddy típusú gyémánt sárkánnyal van dolgom. :) Szerencsére a sarkany.info -sok készségesen segítettek a fórumon. Innentől lefelé az általuk javasolt dolgokat gyűjtöttem össze.

Ha minden igaz, akkor van egy eresztőzsinórod, illetve a sárkány kantárja, amin nincs rögzítési pont. A kantárt húzd le addig, hogy a gerincen közvetlenül a lyukakon át jöjjenek át a zsinórok. A bekötést színes oldalon kell megoldanod, nem a merevítők oldalán!!! A két gerinchez csatlakozó pont közötti távolságot felezd meg, majd köss rá kb 2 centivel az orr felé egy hurok csomót.




Az eresztőzsinórod végére is köss egy hurkot, a zsinór végpontját hagyd kilógva 4-5 centit, hátha még jól jön a nyúlástól.




A hurokra hurkot:




És végül így rögzítsd a kantárhoz:



Ezt bármikor le tudod bontani a kantárról. Ha nem repül, akkor a kantáron elhelyezett csomót kell állítanod, az orr felé vagy hátra irányba, ezt bizony ki kell kísérletezni.

Az alábbi videó az eddy sárkány kantározását mutatja be, ha nem is az itt leírt formában, de valahogy úgy (forrás: http://sarkany.info/sarkanykeszites-tervek-tippek): 



Köthetsz még rá egy prusik-ot, amivel simán tudod oldani, zárni a csomót.Leírás és fényképek itt. Ebben az a gond, hogy nem lehet utána az eresztőzsinórt levenni, de az a jó benne, hogy ha a zsinórt húzod, akkor megszorul, de ha a kantár két oldalsó szárát húzod meg, kiold. Viszont könnyebben tudod hangolni a kantáron a bekötési pontot.

Ezúton is köszönet a sarkany.info oldal lelkes és segítőkész kollégáinak. Ez az anyag az ő érdemük, én csak összeszerkesztettem az anyagot! A bejegyzésben található szöveg és a fotók forrása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése