2011. augusztus 8., hétfő

Gumicsizmás sárkányeregetés

Szombat délelőtt tyúkgombát szedni indultunk Beával Nagytárkánypusztára, de betettük a sárkányt is az autóba, hátha jó lesz a szél és kipróbálhatom a vadi új Jive II-t.

Otthon még úgy láttam, hogy nem igen van szél, szinte nem is rezegtek a fák levelei. Tippelem, hogy talán 1 Bft lehetett. Gombázás közben a mezőn viszont már valamivel jobbnak tűnt a helyzet. Mozgattam a fejem jobbra, balra, a fejemmel és a füleimmel próbáltam megállapítani az erősségét és az irányát. Persze, hogy erősebb, hiszen a nyílt mezőn vagyunk - gondoltam magamban. :)

Mint egy gyerek, vártam, hogy vége legyen a gombázásnak és elkezdődhessen a sárkányozás. Pedig a gomba szedés is jó! :) Szerencsémre nem is nagyon volt gomba a réten, úgyhogy kb fél óra után letettünk a gyűjtögetésről és előkerült a csomagtartóból a sárkány.

Nézzük, mit tud ekkora szélben. Talán nem is baj, ha nem túl nagy - gondoltam magamban. Úgyis azt írták a marketing szövegben, hogy a Jive II az előző verzióhoz képest már kisebb szelekben is reptethető. Persze nekem nem volt Jive I sárkányom, így nem tudhatom az mit tudott. :) Kisétáltam hát a mező közepére és elkezdtem összerakni a sárkányt. Gumicsizmában. A gombázás ugye. :) Pedig szerencsére nem volt nedves a fű, de rajtam maradt. 

Az otthoni gyakorlásnak köszönhetően egész ügyesen ment az összerakás. Egyedüli nehezítő körülmény a nagy számban rámtapadó légy volt. :) A sárkányhoz kapott súlyt a  zsebemben hagytam. Erre vonatkozóan nem írt semmit a kézikönyv és a saját józan paraszti eszemmel úgy gondoltam, hogy nagyobb szélben kellhet. Erre még majd rákeresek, rákérdezek vagy magamtól rájövök a jövőben. Hátha rosszul gondolom.

Szóval összeraktam a sárkányt és két kisebb kaviccsal kitámasztottam, fel ne borítsa a szél, majd rákötöttem a két eresztő zsinórt. Pár hete még ezt a hurkot sem tudtam megkötni, szerencsére az egyzsinóros sárkányon Bea megtanított. Hurkokban, csomókban, nejlon zacskó kibogozásban Ő a profi! :)

Miközben folyamatosan távolodtam a sárkányomtól letekertem a kétszer 25 méter zsinórt, majd a csuklópántokba bújtattam a csuklómat és óvatos mozdulattal magam felé húztam a sárkányt, hogy a szárnyvégeire álljon. Bea készített rólunk egy közös fotót, majd ahogyan a profi pilótáknál láttuk, hüvelyk ujjával intett, hogy elindította a videót, indíthatom a sárkányt.

Az oktató videókból ellesett gyors mozdulattal a levegőbe repítettem a sárkányt. Elsőre sikerült! :) Egyenesen tartott felfelé. Kutya jó érzés volt! :) Az hogy elsőre sikerült és az, hogy ezt a sárkányt bizony most én uralom. A sárkány a zsinór végén siklott a levegőben. Éppen próbáltam kiélvezni ezt a jó érzést és közben visszagondolni az oktató videóra, hogy mi is a következő lépés, amikor jobbra kezdett szállni a sárkány, majd a föld felé vette az irányt. Hirtelen nem is tudtam mit tegyek, minden olyan gyorsan történt, ahogy a csigás viccben. :) A sárkány a földön landolt. Reménykedtem, hogy a vitorla anyaga a leírásoknak megfelelően tényleg strapabíró, már azon is járt az agyam, hogy vajon mit ronthattam el. Ha jól emlékszem zavaromban a jobb oldali zsinórt húztam meg és nem a ballal korrigáltam. :( Pedig a videókon olyan egyszerűnek tűnik az egész?!



Na, nem baj. Jöhet a második menet! Húztam a zsinórt, hogy ismét felálljon a sárkány az inditó pozícióba, de azt csak gondoltam, hogy az olyan egyszerű lesz, mint első alkalommal. Beának kellett segítenie visszaállítani. Nem akartam a fűben húzni, nehogy kiszakadjon. Mikor újra állt, éreztem, hogy a jobb oldali zsinór rövidebb. Odamentem és kiderült, hogy a zsinór a merevítő alá került. Kiszedtem hát a merevítőt és visszatettem a zsinórt a helyére, felülre. Úgy rémlik először nem volt különbség a két zsinór hossza között, de mivel lezuhant és pont jobbra húzott, gyanús, hogy akár ez is lehetett a gond. Legközelebb jobban figyelek erre!

Volt még néhány próbálkozás ezután, de a legelső égbe emelés volt a legemlékezetesebb számomra. Mivel alapvetően nem a sárkányozásnak szenteltük a délelőttöt, csináltunk pár image fotót a sárkányról és rólam, majd összepakoltuk és mentünk tovább nagymama látogatóba, hátha Neki van gombája. :)

Az összes fotót itt tudod megnézni

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó olvasni a beszámolód, ugyan azokat fogalmazod meg, amiket másfél éve átéltem,
    még a szájam is kiszáradt olvasás közben! :D
    Köszi, nem is hiszed, milyen hasznos tapasztalatokat osztasz meg!

    VálaszTörlés
  2. köszi! örülök, hogy leírtad a véleményed. fontosak a visszajelzések, még ha csak egy-egy szó is (pl "Zsolt was here" :))

    ahogy tapasztalom a fotós blogokon se tud sokszor többet írni az ember, mint hogy "tetszik", de azt is fontos leírni, mert a látogatottságból még nem tud erre következtetni az ember. :)

    folyt köv. :)

    VálaszTörlés
  3. Na most már láttam a sárkányodat repülni, hallottam a Beát nevetni és megtudtam, hogy létezik tyúkgomba. :))

    VálaszTörlés